Tilbage

Borgersamling - Samskabt klimahandling

I oktober og november samles tilfældigt udvalgte borgere med repræsentanter for foreningslivet og en håndfuld byrådspolitikere til Vejle Kommunes første borgersamling. Her skal de drøfte, hvordan det gode liv med et langt lavere klimaaftryk ser ud i Vejle Kommune og komme med bud på, hvilke projekter vi sammen kan gå i gang med. På denne side finder du information om borgersamlingens arbejde og om, hvordan du kan bidrage til samtalen på Borgerlab.

Pakkeriet i Spinderihallerne, Spinderigade 11, 7100 Vejle

Foråret i Vejle og omegn har budt på masser af regn. Det vidner om, at klimaforandringerne er i fuld gang med at påvirke vores hverdag.

I borgersamlingen ”Samskabt klimahandling” skal borgere, foreninger og politikere arbejde med den lokale og borgernære klimaindsats.

Kernespørgsmålet, som de skal undersøge, er:

Hvordan ser det gode liv med et langt lavere klimaaftryk ud i Vejle Kommune, og hvilke initiativer kan vi gå i gang med i morgen for at komme derhen?

Vi skal udvikle idéer og projekter sammen

Borgersamlingens opgave er at udvikle idéer til, hvordan vi alle sammen kan ændre vores adfærd i hverdagen til større gavn for klimaet.

Men vi vil også meget gerne have borgersamlingens bud på konkrete projekter, som både borgere, foreninger og politikere kan gå i gang med sammen. Det er derfor, vi kalder borgersamlingen ”Samskabt klimahandling”.

Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati (ULN) har vedtaget en ny Klimahandlingsplan for 2024-2026, hvor borgersamlingen indgår, som grundlag for mange af de andre indsatser, der skal sættes i værk.

Hverdagens eksperter

Hverdagens eksperter er alle jer, der bor og lever i Vejle kommune. Derfor har både politikere og embedsfolk brug for hjælp fra jer, når vi skal blive klogere på borgernes hverdagsliv.

Vores vaner, forbrug og værdier er ikke noget, vi som kommune kan bestemme over. Det ligger alene hos jer borgere.

Det er derfor jeres motivation og engagement, der er afgørende for, om vi kan skabe fælles klimahandling og individuelle adfærdsændringer. Og vi ved, at der er stor forskel på, hvor interesserede og aktive I hver især er i klimaindsatsen.

Hvorfor borgersamling?

Traditionelle borgermøder har tit den slagside, at det oftest kun er ”Tordenskjolds soldater”, der møder op.

Diskuterer vi klima, er det også ofte de "allerede frelste", som mener, at klimahandling er det vigtigste i verden, eller de argeste modstandere, der er mest aktive.

Det vil vi forsøge at undgå med en borgersamling.

Hvad er en borgersamling?

I en borgersamling inviteres en gruppe tilfældige borgere til at deltage, og blandt dem, der tilmelder sig, trækkes der lod på en måde, så deltagerne sammensættes og afspejler befolkningen i Vejle Kommune (fx køn, alder, uddannelse og geografi), samt borgerens holdninger til klimaindsatsen.

Borgersamlingen "Samskabt klimahandling" i Vejle arrangeres af Danmarks førende eksperter indenfor borgersamlinger, We Do Democracy.

De arbejder uafhængigt af Vejle Kommune og vil guide deltagerne igennem forløbet, som skal munde ud i anbefalinger til borgerne, foreningerne og politikerne og i konkrete projektforslag.

Hvem er deltagerne?

I juni modtog 17000 tilfældigt udvalgte borgere en invitation til borgersamlingen i E-boks. Mere end 350 har tilmeldt sig og blandt dem er der trukket lod om de 36 pladser, så de tilsammen repræsenterer Vejle Kommunes befolkning. 

Kommunens idræts- og kulturforeninger, lokalråd, skole- og daginstitutionsbestyrelser, m.fl. har også haft mulighed for at melde foreningsrepræsentanter til borgersamlingen. De 14 deltagere fra foreningslivet er herefter udvalgt, så vi får så mange forskellige slags organisationer som muligt repræsenteret.

Endelig deltager op til 10 politikerne fra Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati og resten Byrådet i borgersamlingen. Deres rolle den samme som borgernes og foreningsrepræsentanternes – de skal hjælpe med at besvare kernespørgsmålet!

Hvordan kan jeg bidrage, hvis jeg ikke er udvalgt?

Hvis du ikke er en af de heldige, der får lov at være med i borgersamlingen om klima, så kan du bidrage til samtalen på Borgerlab eller melde dig som observatør. Følg de links, der ligger her på siden.

Bliv klogere på borgersamling

Dyk ned i borgersamlingens arbejde og bliv klogere på, hvad deltagerne arbejder med, hvad de foreslår og anbefaler.