Ofte stillede spørgsmål om demens.

  • Hvad er demens?

    Demens dækker over mange forskellige sygdomstilstande, der har det tilfælles, at de mentale funktioner bliver svækket. Det viser sig bl.a. ved dårlig hukommelse og nedsat evne til at få dagligdagen til at hænge sammen.
     
    Demens kommer oftest snigende. Derfor kan der gå lang tid, før du selv eller din pårørende ser tegnene på en begyndende demenssygdom.
     
    Et af de første tegn på, at du er ved at udvikle demens, er, at din hukommelse, koncentration, rumopfattelse og dine sprogfærdigheder begynder at svigte. Hukommelsen vil ofte blive ramt først, men demens påvirker mennesker på forskellige måder, og der er stor forskel på, hvordan symptomerne starter og udvikler sig.
     
    De fleste ændrer sig i takt med, at de bliver ældre. Man har måske sværere ved at lære nyt, er heller ikke længere så hurtig til at udføre forskellige opgaver. Det er dog vigtigt at skelne mellem den almindelige aldring og sygdomstegn som f.eks. ændring i adfærd eller hukommelsessvigt.

    Hvis du bemærker tegn på begyndende demens hos dig selv eller din nærmeste, så tal med lægen, så du eller din pårørende kan blive undersøgt.

  • Hvad er de mest almindelige tegn på demens?

    Sundhedsstyrelsens 10 advarselstegn

    1. Svækket hukommelse
    Det er normalt at glemme en aftale eller en kop kaffe, du har stillet fra sig. Mennesker med demens glemmer oftere ting - og kommer ikke i tanke om dem igen

    2.  Besvær med at udføre velkendte opgaver
    I travlheden kan du servere en middag for familien, og komme til at glemme salaten i køkkenet. Mennesker med demens kan tilberede et måltid, hvorefter de glemmer at de overhovedet har tilberedt det.

    3. Sprogproblemer
    Vi kan alle have problemer med at finde det rigtige ord. Mennesker med demens kan glemme helt enkle ord og erstatte dem med nogle andre, så det, de siger, bliver uforståeligt.

    4. Manglende orientering i tid og sted
    Hvilken dato er det i dag? Hvad var det, jeg skulle hente inde i stuen? Alle kan glemme den slags. Mennesker med demens kan fare vild i deres eget kvarter, uden at vide hvor de er, eller hvordan de finder hjem.

    5. Dårlig eller nedsat dømmekraft
    Du kan blive så opslugt, at du glemmer verden omkring dig. Mennesker med demens kan helt glemme, hvad de skal, og hvor de er - og tage vintertøj på, selvom det er sommer.

    6. Problemer med at tænkte abstrakt
    Det kan være svært at få bankens kontoudtog til at stemme med kvitteringerne. Mennesker med demens kan helt glemme tallene, og hvad de skal bruges til.

    7. Ting forkerte steder
    Alle kan glemme brillerne eller bilnøglerne. Mennesker med demens kan komme til at lægge strygejernet i fryseren og glemme alt om det igen.

    8. Forandringer i humør og adfærd
    Vi skifter alle humør af og til. Mennesker med demens kan uden grund have pludselige humørsvingninger, nærmest fra sekund til sekund.

    9. Ændringer i personligheden
    Når vi bliver ældre, ændrer vi også vores syn på mange ting. Mennesker med demens kan ændre sig drastisk og f.eks. blive meget forvirrede, aggressive eller mistænksomme

    10. Mangel på initiativ
    Alle kan blive modløse over dagligdagens trummerum. Mennesker med demens kan blive meget passive og har brug for opmuntring og støtte til at fortsætte selv enkle opgaver.
     
    Læs mere om demens på Nationalt Videnscenter for Demens

     

  • Jeg har symptomer på demens. Hvad gør jeg?

    Kontakt egen læge eller demenskoordinator.

     

    Det er altid egen læge, der foretager forundersøgelserne og eventuelt henviser til speciallæge.

     

    Hvis lægen har mistanke om demenssygdom, foretages forskellige undersøgelser, herunder test af hukommelsen, blodprøver og skanning af hjernen.

     

    Hvis du har demens, er det vigtigt at blive behandlet hurtigst muligt, så du kan udskyde nogle af symptomerne i længere tid og få hjælp til at tilrettelægge en hverdag, hvor demenssygdommen er lettere at håndtere – for dig og dine nærmeste.

     

    Læs mere om udredning: Udredning af demens | Nationalt Videnscenter for Demens

     

     

Sidst opdateret: