icon-Grøn-energi Kommune- og lokalplaner
Tilbage til oversigt

Planlægning og anlæg af vindmølle- og solcelleanlæg ved Ammitsbølvej, Øster Starup

Afgrænsning af miljøvurderingens indhold og indkaldelse af idéer og forslag

Ågård, Gravens og Øster Starup

Projektet

Eurowind Energy A/S har ansøgt om at etablere en energipark bestående af fem vindmøller på op til 150 meters højde og 40 ha solceller ved Ammitsbølvej og Ammitsbøl Skov nær Øster Starup.

De fem vindmøller får en totalhøjde på op til 150. Vindmøllerne vil have en samlet effekt på minimum 22,5 MW. Den endelige mølletype vil blive fastlagt i forbindelse med planlægningen. Vindmøllerne placeres i en lige linje fra nordvest til sydøst, og afstanden mellem møllerne vil være ca. 300 meter. Vindmøllerne er placeret således, at der er mere end 600 meter (4 gange vindmøllens totalhøjde) til nærmeste bolig.

Solcelleanlægget er på ca. 40 ha, med en anlægskapacitet på ca. 28 MW. Et solcelleanlæg i tilslutning til vindmølleparken giver en mulighed for at optimere og øge udnyttelsen af den nettilslutning, som projektet selv skal afholde omkostningerne til.

Anlægget vil bestå af solcellepaneler med en maksimal højde på 4 meter, samt mindre tilhørende teknikbygning til nettilslutning fælles med vindmøllerne.

Der skal etableres beplantning og hegn omkring energiparken for at afskærme solcelleanlægget, og for at mindske synligheden af solcellepanelerne fra de omgivende områder.

Miljøvurdering og planlægning

Eurowind Energy A/S anmoder om, at projektet skal undergå en miljøvurdering (miljøkonsekvensrapport) jævnfør miljøvurderingslovens § 19, stk. 4, da anlægget findes på lovens bilag 2, nr. 3a: Industrianlæg til fremstilling af elektricitet, damp og varmt vand (som ikke er omfattet af bilag 1) og nr. 3j: Anlæg til udnyttelse af vindkraft til energiproduktion (vindmøller), bortset fra enkeltstående vindmøller i landzone med en totalhøjde på op til 25 m (husstandsmøller).

Vejle Kommune har vurderet at projektet på grund af sin størrelse og placering kræver kommuneplantillæg og lokalplan. Kommuneplantillægget udlægger et rammeområde til vindmølle- og solcelleanlæg og fastlægger bestemmelser for lokalplanen. Lokalplanen fastlægger de nærmere bestemmelser for byggeriets placering og udbredelse, adgangsveje, beplantning m.m.

Vejle Kommune har vurderet, at der jævnfør miljøvurderingslovens bilag 2, nr. 3a og 3j også skal udarbejdes en miljøvurdering (miljørapport) af kommunetillægget og lokalplanen.

En miljøvurdering beskriver projektets miljøpåvirkning i anlægs- og driftsfasen. Formålet er at beskrive projektets og planernes miljømæssige konsekvenser og mulige gener for mennesker, natur, landskab og andre interesser i det åbne land. Af praktiske årsager udarbejdes der én samlet rapport, der både indeholder miljørapport og miljøkonsekvensrapport.

Afgrænsning af miljøkonsekvensrapportens indhold

Vejle Kommune skal jævnfør miljøvurderingslovens § 11 og § 23 foretage en afgrænsning af indholdet af miljø-/miljøkonsekvensrapporten, og om hvor omfattende og detaljerede oplysningerne i rapporten skal være.

Vejle Kommune har foreløbigt vurderet, at miljøvurderingen af projektet, samt planerne, kan afgrænses til følgende miljøemner:

  • Biologisk mangfoldighedsamt flora og fauna, herunder bl.a. beskyttet natur og arter, samt beskyttelseslinjer
  • Befolkning, herunder bl.a. sikkerhed og trafik
  • Menneskers sundhed, herunder støj, støv, skygge og genskin
  • Vand, herunder særlige drikkevandsinteresser og overfladevand
  • Luft og klimatiske faktorer
  • Materielle goder, herunder forsyningssikkerhed, arealudnyttelse og affaldshåndtering
  • Kultur- arkitektonisk- og arkæologisk arv, herunder bl.a. beskyttelseslinjer
  • Landskab, herunder visuel påvirkning og påvirkning af landskabelige udpegninger

Du kan læse mere om indholdet af miljø-/miljøkonsekvensrapporten her:

Udkastet til udtalelse om afgrænsningsnotat

Ansøgningsskema fra bygherre

Bemærkninger til afgrænsningen samt idéer og forslag

Planprocessen indledes med dette debatoplæg, hvor borgere, interesseorganisationer, foreninger, myndigheder og andre interesserede kan komme med idéer, synspunkter og forslag til den videre planlægning, herunder forslag til emner, som bør indgå i den kommende miljøvurdering.

Der kunne f.eks. stilles følgende spørgsmål:

  • Er der andre miljøemner der bør belyses nærmere i forbindelse med udarbejdelsen af miljøvurderingen?
  • Hvilke forhold mener du, der bør ses på i forbindelse med udarbejdelsen af kommuneplantillægget og lokalplanen?
  • Hvilke stier og passager er vigtige at fastholde for dyr og mennesker?
  • Hvordan synes du beplantningen omkring anlægget bør udføres?

Du kan komme med idéer og forslag i perioden fra onsdag den 1. maj 2024 til fredag den 17. maj 2024. Idéer og forslag sender du til plan@vejle.dk eller Teknik & Miljø, Plan & Energi, Kirketorvet 22, 7100 Vejle, hvor spørgsmål også kan rettes til.

Det vurderes, at planerne/projektet ikke får væsentlig indvirkning på miljøet i en anden stat, og der fortages derfor ikke høring af miljøministeren om dette.

Den videre proces

Efter høringen vil der blive udarbejdet en lokalplan og et kommuneplantillæg, samt en miljøvurdering af lokalplanen og projektet. Planerne og miljøvurderingen vil blive sendt i offentlig høring i 8 uger, hvor der bliver mulighed for at komme med bemærkninger og indsigelser.

I høringsperioden vil der blive afholdt et borgermøde.

Kortbilag
Figur 1: Foreløbig afgrænsning og situationsplan af projektet

Kontakt Plan & Energi

Kirketorvet 22, 7100 Vejle
Tlf. 76 81 22 61

Telefontid

  • Mandag-onsdag 8-15
  • Torsdag 8-17
  • Fredag 8-14

Fremmøde

  • Mandag-onsdag 9-15
  • Torsdag 9-17
  • Fredag 9-14

E-mail: plan@vejle.dk

Brug Digital Post, hvis du sender personlige oplysninger.